TBMM, tarihinde ilk yaşandı, Dolmabahçe Sarayı’nda Sultan 1. Abdülmecid anma programı yapıldı. Muratlarına erdiler… Padişahlık özentisi içinde olanlar…
TBMM, tarihinde ilk kez bir padişah için anma töreni düzendi ve 1. Abdülmecid, devlet töreniyle anıldı. Sultan Abdülhamit’in 4. kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu da törene katılarak, bütün padişahlar için anma yapılmasının iyi olacağını söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihinde ilk kez bir padişah için, Sultan 1’inci Abdülmecid’in ölümünün 150’nci yıldönümü vesilesiyle anma töreni düzenliyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından Padişah tuğralı davetiyeler, milletvekillerine gönderiliyor.
Kimdir Abdülmecit (25 Nisan 1823’de, İstanbul’da doğmuş– 26 Haziran 1861 İstanbul’da ölmüş) 31. Osmanlı padişahı ve II.Mahmut’un Bezmialem Sultandan olan oğludur.
Padişah Abdülmecit…Öleli kaç sene oldu? Evet, 150 sene oldu.
Peki, hangi gün öldü? 26 Haziran.
Hangi gün doğdu? 25 Nisan.
Tahta hangi gün çıktı?1 Temmuz.
Buraya kadar ki tarih bilgilerini incelediğimizde 17 kasım Tarihi ne doğumuyla ne ölümüyle nede tahta çıkışıyla ilgili…
Kimdir Abdülmecit VI. Mehmet Vahidettinin Osmanlı Devleti’nin 36. ve son padişahının babasıdır.
Kasım 1922’de Vahidettin, İngiltere’nin himayesinde Türkiye’yi terk etmiştir. (Vahidettin, yurtdışına kaçmak için 17.11.1922 günü İstanbul’daki işgal kuvvetleri komutanlığına yazdığı yazıda aynen şöyle demektedir: “Dersaadet (İstanbul) işgal orduları Başkomutanı General Harrington cenaplarına; İstanbul’da hayatım tehlikededir. İngiliz devletine sığınırım ve bir an önce naklimi talep ederim” ) Yazının altındaki imza ise çok onur kırıcı idi: “Vahidettin. Halife-i Müslimin.”Müslümanların halifesi Hıristiyanlara sığınıyordu.
17 Kasım 1922 sabahı Vahdettin, küçük oğlu Mehmet Ertuğrul ve hareminin mensuplarıyla birlikte Dolmabahçe Sarayından bir kayığa binerek Boğaziçi’nde demirlemiş olan bir İngiliz zırhlısı ile Malta’ya kaçmıştır.
Şimdi rastlantıya bakınız ki 17 kasım 2011 günü, Vahdettin’in babası padişah Abdülmecit’i anma törenleri başlatılıyor. Oğlunun kaçtığı günde babası anılıyor!..Hem de Atatürk’ün kurduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ve yine Dolmabahçe Sarayında.
Seçilen mekan ve tarih, birlikte değerlendirildiğinde; Sultan Abdülmecit’i anma etkiliğinin, Cumhuriyetle hesaplaşmaya dönüşebileceği yolundaki kaygıları ortaya çıkarıyor.
Eee arkadaş burası Türkiye … Atatürk’ün Kurduğu Türkiye Cumhuriyetinde Atatürk’e vefa borcu ancak böyle ödeniyor sanırım.
Toplum olarak ta olanları sessizce izlemekten başka bir şey yaptığımız yok, yapacağımızda yok.
Ya diyorum ki üzerimize ölü toprağımı serpildi.Bu ne vurdum duymazlık …
Böyle gittiği sürece de daha ne ilkler yaşayacağız zaman gösterecek.Sonda olmayacak…
Hepimizin bildiği güzel bir söz var ‘’Böyle başa böyle tarak yakışır.’’
Seyyah